May 30, 2023

Arbeid med din indre kritiker

Trykk 🔊 for å skru på lyd ⬆️

Vi kan alle av og til være for strenge eller slemme mot oss selv, og det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Hvis du derimot blir så stygg mot deg selv at det går utover velvære ditt eller helsen din, så er det nyttig og viktig å ta tak i dette. På denne siden vil Anne Hilde ta deg gjennom en øvelse som hjelper deg til å bli bevisst hvordan du behandler deg selv, hvordan dette påvirker deg, og kanskje dette kan hjelpe deg å få et bedre forhold til deg selv?

Følg øvelsen slik denne beskrives i videoene og den ledsagende teksten. Begynn med å finne frem penn og papir eller bruk denne malen: (.pdf for utskrift.docx for å fylle ut på datamaskin). Det er også lurt å ha en stoppeklokke så du kan holde tiden underveis. Hvis du laster ned og fyller ut på datamaskin, så husk å lagre det på en sikker måte så du ikke gir uvedkommende tilgang til noe du ønsker skal være privat. Selv om Anne Hilde noen ganger sier at du skal skrive frem til neste video begynner er det dessverre du som må holde styr på tiden og trykke play på neste video selv. Hver deløvelse tar 1-2 min og øvelsen tar totalt rundt 15-20 min.

Øvelsen kan gjøres flere ganger og du vil merke at det kanskje er flere ting du kritiserer deg selv for. Som kritiker forsøker du å få tak i det vondeste ved budskapene som du sier til deg selv. Vær gjerne spesifikk og kom gjerne med eksempler som forsterker kritikken. Som mottaker av kritikken skal du forsøke å kjenne hvordan det oppleves å høre dette. Bruk hele tiden «du»-språk som kritiker og «jeg»-språk som mottaker. Huske at både du og kritikeren er deg selv, og at ingen av delene skal forsvinne. Du skal bare bli mer bevisst på hvordan disse delene snakker sammen.

  1. Hva er det kritikeren din sier til deg?

Prøv å bli din indre kritiker for en liten stund. Gjennom de neste fem videosnuttene hjelper Anne Hilde deg å finne frem til hvordan du kritiserer deg selv og spisse dette budskapet. Skriv ned hva du sier til deg selv i du-form. Prøv å være så spesifikk med kritikken din som mulig. Legg gjerne til spesifikke minner eller episoder som «bekrefter» kritikken. Ikke vær redd for å være ærlig med hva du sier til deg selv. Du lever jo allerede med dette budskapet på innsiden.

«Du er en ubrukelig person! Ingen liker deg! Du er uinteressant. Akkurat som du opplevde på ungdomsskolen, da de andre i klassen ikke ville være med deg».

 “Du burde!” – Hva du burde gjøre, ikke burde gjøre, burde få til, burde slutte med, etc. (1 min)

 
 

Bruk ditt eget ark eller dette dokumentet til å skrive: .pdf for utskrift.docx for å fylle ut på datamaskin

«Jeg synes du er!» – Hva synes den indre kritikeren om deg? (1 min) 

  
  
  

«Husker du den gangen da…?» – Minner som kritikeren fremdeles bruker mot deg (2 min)

  
  
  

«Du er…!!!» – Spissformuler en setning fra kritikeren   (1 min)

  
  
  

Les høyt for deg selv

  
  
  
  1. Hvordan føles det å høre dette?

Les budskapet fra kritikeren inni deg, eller høyt ut. Kjenn etter i kroppen din samtidig som du leser det. Kjenn etter hvordan det oppleves og føles å bli snakket sånn til. Prøv å skrive ned til kritikeren din hvordan det er for deg å bli snakket til sånn.

«Jeg føler meg nedslått og matt, når du sier sånn. Jeg blir skamfull, føler meg dum og liten, som om ingen liker meg. Det gjør meg så liten at jeg ikke klarer å se andre i øynene. Det ødelegger for meg».

Hvordan kjennes det å bli snakket til på denne måten? Kjenn etter i kroppen (1 min) 

 
 

*OBS! Du må selv sette på neste video etter at 1 min har gått.

«Når du kritiserer meg…» – Hvordan påvirker det deg å bli kritisert? (2 min)

  
  
  
  1. Hva trenger du at kritikeren gjør / ikke gjør?

Kjenn etter hvordan det er å ha det sånn som du har det når du blir kritisert og spør deg selv hva du trenger fra kritikeren din. Forsøk å sette ord på hva du egentlig hadde trengt å høre. Skriv det ned (på høyre siden).

«Jeg hadde trengt at du ikke sier det samme til meg som de andre i klassen gjorde. Jeg hadde trengt at du var på mitt lag og viste meg forståelse og heiet meg frem. Jeg hadde trengt at du sa at jeg var…».

«Jeg trenger…» – Hva trenger du fra kritikeren? (2 min)

 
 
 
 

*OBS! Du må selv trykke videre etter at 2 min har gått.

  1. Hvordan føles det å be om det du trenger?

Les ordene inni deg eller si dem høyt, og fortell kritikeren hva du trenger. Kjenn etter hvordan det føles å be om dette. Hvis du kjenner at noe er veldig godt å be om så fortsett å be om det.

«Det kjennes styrkende. Litt mindre grusomt.»

5. Hva trenger du videre? 

Øvelsen avsluttes med viktige spørsmål og overveielser

English