August 18, 2018

Frykt/angst

Følelsen frykt oppstår gjerne når noe eller noen truer deg eller dine nærmeste eller noe som er viktig for deg. Frykten overstyrer nærmest alt og får deg til å gjøre hva som helst for å komme deg vekk fra det som er farlig.

Det er en av de aller eldste følelsene vi har, og har vært kritisk for å sikre overlevelse, rett og slett fordi det hjalp oss å unngå og komme oss vekk fra rovdyr og andre trusler. I dag er det kanskje vanligere å være redd for mennesker som er uforutsigbare og vil deg vondt, situasjoner som kjennes uoverkommelige, sykdommer eller ulykker.

Frykt kjennes som oftest som hjertebank, rask pust, kalde hender og føtter, og tørrhet i munnen. Det kan også føles som om det er for mye energi på innsiden som vil ut. Ved veldig sterk frykt kan man oppleve svimmelhet, tunnelsyn, sterk kvalme og lignende. I mildere former kan frykt oppleves som mistenksomhet, uro eller årvåkenhet.

Behovet ved frykt er trygghet, sikkerhet, eventuelt beskyttelse, og å føle at du mestrer omgivelsene. Å mestre frykt er en veldig belønnende opplevelse, noe som kan være med å forklare hvorfor mange liker ekstremsport eller skremmende filmer. Hvis faren synes umulig å mestre eller du ikke kan komme deg unna, er det ikke uvanlig å enten bli aggressiv og gå til angrep eller å gi opp og underkaste seg.

Frykt oppstår ofte som sekundærfølelse, som en reaksjon på andre følelser, altså at du blir redd for å kjenne på en annen følelse. Du kan for eksempel være redd for å bli sint, redd for å vise tristhet og eller redd for å vise at du skammer deg. Sekundær frykt kan også kalles for angst.

Frykt er også veldig vanlig i problematiske emosjonelle minner, som for eksempel hvis du har opplevd noe traumatisk, vokst opp i et utrygt hjem eller vært mye alene uten noen til å beskytte deg. Det kan være vrient å skille mellom ulike former for frykt, men en huskeregel er at den er hjelpsom når den er en reaksjon på noe som skjer nå, den er problematisk hvis den er en reaksjon på noe som skjedde for lenge siden, og den er sekundær når det er en annen følelse du frykter.

English