August 21, 2018

Kontakt med følelser

Å være i kontakt med følelser vil si at du vet når du føler noe og at du kan lytte til det følelsene dine forsøker å fortelle deg om dine behov. Heldigvis fungerer følelsene våre sånn at vi ikke alltid må bruke så mye tid på dem. I løpet av en vanlig dag er de bare der og hjelper deg til å håndtere små og store hendelser i livet ditt. Det finnes med andre ord ingen mennesker som alltid er i kontakt med følelsene sine og vet hva de føler hver gang de føler noe.

Å være i kontakt med følelser innebærer heller at du kan komme i kontakt med følelsene dine når det trengs. Hvis noe viktig skjer, men du ikke helt vet hva du føler og hva du trenger, så er det nyttig å legge merke til det og faktisk kunne kjenne etter for å bli mer oppmerksom på hva du trenger å gjøre for å håndtere situasjonen.

For eksempel hvis du er i en vanskelig konflikt på jobben, så vil det å vite hva du føler være nyttig for å forstå hva som er vanskelig for deg i konflikten, håndtere dine egne behov og klare å ta gode valg både for deg og kollegaene dine. Hvis du har vansker med å være i kontakt med følelsene dine øker sjansen for at konflikten får et dårlig utfall for deg og kollegaene dine.

På en forenklet måte dreier det å kontakte følelsene dine seg om fem ting: å kunne legge merke til at du føler noe, som oftest i kroppen; at du faktisk tillater de følelsene å være der, selv om de er vonde; at du klarer å sette ord på hva du føler; at du klarer å sette ord på hva du trenger når du har det sånn; og at du så kan bruke denne informasjonen til å gjøre noe med det eller eventuelt velge å la være. Det er smertefullt å ikke være i kontakt med eller å ikke forstå følelsene sine. Da kan man bli rådvill, ikke vite hva man skal gjøre eller ta dumme valg uten at man vet at det er følelsene som driver en til det.

English