August 21, 2018

Møte følelser i barn

Det kan være vanskelig og utfordrende å håndtere følelsene til barn. En typisk felle foreldre går i er at de prøver å finne en løsning eller motbevise følelsen til barnet for å ta bort smerten deres. Dette kan dessverre samtidig sende signaler til barnet om at det ikke er greit å føle følelsene barnet føler, at de føler du ikke forstår eller at de ikke lærer selv hva som foregår på innsiden. Oppgaven din er egentlig ikke at barnet ikke skal føle på vonde ting, men heller å lære barnet å forstå følelsene sine og hjelpe dem med å håndtere dem. Dette kaller vi følelsesveiledning. Når barnet ditt føler på noe vanskelig kan du prøve å bruke følgende steg:

1) Legg merke til følelsen. Prøv å forstå hva det er som faktisk foregår i barnet, gjerne i lys av det som har skjedd. For eksempel hvis du ser at yngste barnet vil leke med storebror, men ikke får være med, så føler det seg kanskje trist. Kjenn etter i deg selv hva du tror barnet føler på.

2) Sett ord til følelsen. Vis at du forstår hvordan barnet har det med å sette noen ord på hvordan det må være, «Nå ser jeg at du ble lei deg fordi du ikke fikk være med å leke. Det var ikke noe særlig». Slapp av, hvis du bommer så kommer de nok til å avfeie det. Da kan du prøve noe annet.

3) Valider og bekreft følelsen. Dette innebærer å normalisere og vise at det er greit at barnet føler det sånn. En god validering starter gjerne med «Det er ikke rart at…», som for eksempel «det er ikke rart at du ble lei deg, for du ville jo bare leke og ha det fint med ham, og så ville ikke han».

4) Møt det emosjonelle behovet. Husk at dette ikke er det praktiske behovet, men det emosjonelle behovet, som kan være behov for trøst, støtte, trygghet, anerkjennelse, bekreftelse eller at barnet får sette grenser og stå opp for seg selv. I eksempelet over kan det være: «Vil du ha en klem eller sitte litt på fanget mitt?».

5) Eventuelt kom med løsninger til problemet. Ofte vil de fire første punktene være nok, og barnet finner løsningene selv. Hvis barnet fortsatt trenger hjelp kan du gjerne foreslå en løsning, som for eksempel at du snakker med storebroren.

Vil du lese mer om validering og å møte følelser, kan du lese denne fine og grundige artikkelen på psykologisk.no: “Hvordan møter vi vanskelige følelser hos barn på en klok måte?”.

Er det noe som blir ekstra vanskelig i møtet mellom deg og ditt barn? Da kan du utforske din foreldrestil og samspillet med barnet ditt her.

Her er en fin film som viser hvordan følelsesveiledning kan se ut:

English