August 21, 2018

Hvordan si unnskyld

Noen ganger dummer vi oss ut. Sånn er det bare. Det er komplisert å forsøke å ta hensyn til både sine egne og andres behov og noen ganger gjør vi ting som blir dumt for andre. Hvis du har gjort noe mot noen andre som du har lyst til å si unnskyld for, så er denne oppskriften på en god unnskyldning for deg.

Samtidig kan det være lurt å huske følgende:

  • Hvis du ikke har tenkt å endre på det som ble dumt, så er det ikke sikkert at en unnskyldning har så mye verdi.
  • En god unnskyldning betyr ikke at den andre er forpliktet til å tilgi.
  • En god unnskyldning handler om å ta innover seg det som har blitt dumt for den andre. Man kan derfor si at den dårlige samvittigheten skal gjøre litt vondt for deg.

Kort forklart består en god unnskyldning av fem ingredienser som du finner nedenfor. Vi anbefaler at du begynner med å skrive ned en ordentlig unnskyldning til den det gjelder, før du eventuelt gir denne unnskyldningen til den andre. Du kan enten sende unnskyldningen eller lese den opp.

  1. Anerkjenn den spesifikke skaden du påførte den andre

Sett ord på det du har gjort som ble vondt eller dumt for den andre. Hvis du for eksempel har sagt noe stygt til partneren din, så kan du si: «Du, jeg vil gjerne be om unnskyldning for noe. Det var dårlig gjort av meg å si til deg at du er egoistisk og ikke tenker på resten av familien».

  1. Sett ord på hvordan det må ha vært for den andre

Fortell den andre hvordan du tror det må ha vært for ham/henne. Her må du forestille deg den andres opplevelse. For eksempel: «Jeg forestiller meg at det var både veldig sårende og at det føltes urettferdig når du bruker så mye tid på å holde hjulene i sving her hjemme».

  1. Be om unnskyldning og vis ekte anger

Det er noen typiske feil folk gjør når de skal si unnskyld. En er at de snakker for mye om sin følelse («Jeg får så utrolig vondt inni meg av det jeg gjorde»). Dette kan gjøre at den andre føler at du må ha trøst. En annen vanlig feil er at unnskyldningen etterfølges av et «men» («Jeg er så lei meg for det jeg gjorde, men jeg ble bare så sint»). Husk at alt som sies før «men», kan viskes bort. Vis i stedet ekte anger for det du gjorde. Det betyr at du kjenner på hvordan det har vært for den andre, og at du bruker denne opplevelsen til å uttrykke hva du angrer på. For eksempel: «Unnskyld for at jeg sa at du var egoistisk. Det synes jeg ikke du er og det skulle jeg ikke ha sagt».

  1. Si hva du burde gjort i stedet

Prøv så å si hva du burde gjort i stedet. Dette handler om å hjelpe den andre til å virkelig forstå at du forstår. På denne måten kan du vise at du ser din aktive rolle i det som skjedde. For eksempel: «Jeg skulle klart å håndtere følelsene mine bedre og gitt uttrykk for fortvilelsen heller enn å angripe deg. Det var ikke greit av meg».

  1. Vent på reaksjonen og repeter

Når du gir en god og ekte unnskyldning, skjer gjerne én av tre ting. Én reaksjon er at den andre bagatelliserer det som skjedde. I så fall opprettholder du unnskyldningen din og ditt ansvar i den, og tydeliggjør at det ikke skulle skjedd. En annen reaksjon er at unnskyldningen gir den andre en tydeligere opplevelse av smerten som ble påført. For eksempel kan et barn begynne å gråte av å få en slik unnskyldning. Da kan du repetere unnskyldningen igjen, i sin helhet. Hvis unnskyldningen er til et barn, kan du i tillegg benytte stegene i følelsesveiledning. Den tredje reaksjonen er at unnskyldningen aksepteres. I så fall er du nærmere å ha reparert en skade.

Vil du lese mer om det å reparere og si unnskyld på en god måte kan du lese denne fine og grundige artikkelen på psykologisk.no: “Alle vi foreldre gjør ting som blir dumt for våre barn”.

Her er en video som viser hvordan en unnskyldning kan gjøres.

English