June 15, 2023

Arbeid med indre skremmer

Trykk 🔊 for å skru på lyd ⬆️

Alle mennesker vil til tider kjenne på noe angst. Det vanligste er å være redd for noe som det er lite sannsynlig at vil skje, at du føle seg overdrevent engstelig i visse situasjoner eller overfor visse dyr eller objekter, at du unngår ting eller bare kjenner på en indre uro du ikke helt forstår hvorfor er der. Uansett om du strever med angst knyttet til sosiale situasjoner, bekymringer, ting du unngår eller ikke helt vet hvorfor, så har følelsene dine mye å si.

Angst oppstår ofte som en form for sekundær frykt – der vi er redde for å kjenne på en primærfølelse. Primærfølelsen kan for eksempel være frykt (redd for å bli redd), skam (redd for å drite meg ut og bli avslørt) eller tristhet (redd for å oppleve noe veldig vondt igjen som jeg har opplevd tidligere). Hvis du ikke aner hvorfor du kjenner uro eller angst kan du heller gjøre øvelsen “Hva føler jeg på nå?” i Øvelsesbiblioteket.

I denne øvelsen skal vi imidlertid holde oss til angsten som symptom. Øvelsen handler om å utforske og endre hvordan du skremmer deg selv og gjør deg selv engstelig. Finn et ark og noe å skrive med, eller last ned malen (.docx for å jobbe på maskinen / .pdf til utskrift). Det er også lurt å ha en stoppeklokke så du kan holde tiden underveis. Hvis du laster ned og fyller ut på datamaskin, så husk å lagre det på en sikker måte så ikke noen andre får tilgang til noe du ønsker skal være privat. Selv om Anne Hilde noen ganger sier at du skal skrive til neste video begynner er det dessverre du som må holde styr på tiden og trykke play på neste video selv. Hver deløvelse tar 1-2 min og øvelsen tar totalt rundt 15-20 min. Dersom det passer bedre for deg med en øvelse som er tekstbasert, og ikke har videoer kan du trykke på denne lenken, som tar deg til en lignende øvelse for å jobbe med angst: 

1. Hva er det den indre skremmeren sier til deg?

Prøv å bli din indre skremmer for en liten stund. Gjennom de neste fem videosnuttene hjelper Anne Hilde deg å finne frem til hvordan du skremmer deg selv og gjøre dette budskapet like skremmende som når angsten er til hinder for deg i livet ditt. Dette kan være skremmende og ekkelt, men det gir en anledning til å jobbe med angsten. Skriv ned hva du sier til deg selv i du-form. Prøv å være så spesifikk og skremmende som mulig. Legg gjerne merke til spesifikke minner eller episoder som «bekrefter katastrofen» eller «at angsten er farlig». Se om du kan aktivere den angsten du vanligvis kjenner på så mye som mulig, selv om det er skremmende og ekkelt. 

 “Du må for alt i verden ikke…!” – Hva må du passe deg for, hva du må unngå, hva du må la være å gjøre, etc. (1 min)

 
 

Bruk ditt eget ark eller dette dokumentet til å skrive: .pdf for utskrift.docx for å fylle ut på datamaskin

«Husk å alltid…!» – Hva må du gjøre for å beskytte deg selv når du må gjennomføre noe du har angst for? Alltid ha med deg, aldri ha på deg, gjør, trykk, tell, vask. (1 min) 

  
  
  

«Du kommer til å…?» – Hva kommer til å skje med deg eller noen andre? Hva er det verste som kommer til å skje? (1 min)

  
  
  

«Husker du den gangen…?!» – Minn deg selv på den gangen det gikk galt, eller da du fikk overveldende angst (2 min)

  
  
  

«Du MÅ være redd og unngå fordi…» – Spissformuler den ultimate katastrofetanken (1 min)

  
  
  

2. Les den skremmende teksten høyt

Les budskapet fra den indre skremmeren høyt for deg selv. Hvis du ikke har anledning til å lese det høyt kan du lese det inni deg. Kjenn etter i kroppen din samtidig som du leser det. Kjenn etter hvordan det oppleves og føles å bli snakket sånn til underveis. 

3. Kjenn etter hvordan det er å ta i mot det skremmeren forteller deg

Kjenn etter hvordan det er å ha det sånn som du har det, når du blir skremt. Kjenn etter i kroppen. Skriv ned hvordan det kjennes og formuler det som et svar til skremmeren.

«Når du skremmer meg blir jeg…[redd, utmattet, helt blank i hodet, nummen, stram/tung i brystet, tungpustet overveldet, etc]».

«Når du skremmer meg føler jeg meg…» – Hvordan påvirker det deg å bli skremt? (2 min)

  
  
  

*OBS! Du må selv trykke videre etter at 2 min har gått.

4. Hvordan påvirker det deg å bli skremt?

Skriv ned hvordan det påvirker deg å bli skremt, hva får frykten deg til å gjøre eller til å unngå. Hvordan påvirker angsten livet ditt. 

«Jeg tørr ikke lenger møte opp på… Jeg unngår å… Jeg bruker masse tid til å mote meg opp til å… jeg mister helt gleden ved å… ».

«Jeg blir…» – Hvordan påvirker frykten deg? (2 min)

 
 
 
 

5. Hva trenger du fra den indre skremmeren?

Trenger du at den fortsetter å skremme deg? At den slutter å skremme deg? At den gjør noe annerledes?

«Det hjelper meg ikke at du skremmer meg så mye og så ofte. Jeg trenger at du roer litt ned og ikke skremmer meg så ofte… Jeg trenger at du slutter å skremme meg med ______, jeg tror ikke at det er så sannsynlig at det vil skje.»

«Jeg trenger…» – Hva har du behov for fra skremmeren? (2 min)

 
 
 
 

*OBS! Du må selv trykke videre etter at 2 min har gått.

6. Les høyt det du har skrevet

Les som om du leser dette opp for den indre skremmeren. Legg merke til hvordan det kjennes å lese det høyt. Kjennes det vanskelig? Kjennes det godt?

7. Hva trenger du videre? 

Øvelsen avsluttes med viktige spørsmål og overveielser

English