August 19, 2018

Jeg føler meg flat – hvordan kan jeg føle igjen?

Å føle seg flat vil som oftest si at man føler seg uten energi, retning eller engasjement. Det er derimot ikke en nøytral opplevelse. Å føle seg flat er ofte en vond og frustrerende følelse av at livet ikke inneholder det man trenger. For å komme seg videre fra å føle seg flat er det viktig å kunne komme i kontakt med følelser igjen, også når disse følelsene er vonde.

I denne øvelsen kan du få hjelp til å begynne å gjenopprette kontakten med følelsene dine. Det er ikke en magisk øvelse der du plutselig føler deg bra. I stedet er det mer som mental trening. Du må kanskje gjøre denne øvelsen regelmessig for å komme i bedre kontakt med følelsene dine. Velg under om du vil høre øvelsen lest opp eller om du vil lese den selv. Hvis du vil lese den selv kan det lønne seg å lese den et par ganger først slik at du forstår den overordnede gangen i øvelsen.

Forberedelser

 • Finn en behagelig stilling, enten at du står oppreist eller sitter i en stol.
 • Sørg for å ha en litt oppreist holdning. Det er lettere å konsentrere seg om øvelsen hvis du ikke er for avslappet. Kanskje det er bedre med en spisestol enn en myk og avslappende lenestol.
 • Sett av den tiden du ønsker å bruke på øvelsen. Noen ganger er et par minutter alt man har tilgjengelig, men se om du kan sette av 10 minutter.
 • Rydd plass i hodet ditt hvis du har mange tanker som presser seg på: Ta for deg de temaene som presser seg på. Én etter én, sett en merkelapp på tankene/temaene og forestill deg at du plasserer tanken/temaet på en hylle foran deg. Der kan de ligge til du velger å bruke mer tid på de. Når du har plassert de påtrengende temaene på hyllen kan du gå i gang med øvelsen.

 

Trykk under for å spille av lydfil med instruksjonene hvis du ønsker det.

 

Øvelse: Fokusering

 1. Vend oppmerksomheten din innover i kroppen og spør: Hva er det jeg kjenner av fysiske signaler i kroppen akkurat nå? Bruk oppmerksomheten din som en lyskaster som du flytter rundt i kroppen din. Lytt til hva som skjer i beina, i armene, i hodet, i brystet og i magen. La oppmerksomheten bli liggende i brystet og i magen. Det er helt greit om du ikke kjenner noe. Hold likevel oppmerksomheten der.
 2. Ha en åpen og lyttende holdning. Du skal ikke finne noe spesielt, og du skal ikke få til noe spesielt. Du skal bare vende oppmerksomheten din til innsiden av deg selv. Hvis og når du tar deg selv i å forsvinne i en tanke som trekker deg vekk fra kroppen, så bare vend tilbake til å lytte til bryst og mage.
 3. Når du kjenner at du kan få og holde kontakt med kroppen din, så spør deg selv: Hva står mellom meg og det å ha det bra i livet mitt?  Prøv å la kroppen svare. Det vil si at du ikke skal bruke hode på å finne ut hvordan du kan få det bedre, men heller bare bruke denne tiden på å kjenne hvordan det kjennes i kroppen din. Hvis du kjenner deg helt flat, så husk at det å kjenne seg flat også er en fornemmelse i kroppen. Hvor kjenner du flatheten?
 4. Når du får tak i en fornemmelse eller kroppslig opplevelse, se om du kan holde oppmerksomheten din der. Beskriv mer presis hvor i kroppen du kjenner det. Er det midt i magen, i mellomgulvet, midt i brystet, i hele brystet? Bli spesifikk. Er det langt fremme eller bak mot ryggen, er det stort eller lite? Prøv å beskriv den kroppslige opplevelsen, som om du skal fortelle en annen hvordan det kjennes. For eksempel, er det som en liten hard klump i magen som , en stor og tåkete sitring i brystet, et stramt belte over magen? Bli spesifikk. Hvis det kjennes som en kule, er det hardt, mykt, diffust? Hvis det kjennes som en sitring, er det intenst, skiftende? La fornemmelsen få noen ord som beskriver hvordan det kjennes. Ikke hva det betyr, bare hvordan det kjennes.
 5. Når du har beskrevet hvor og hvordan det kjennes, fortsett å kjenne på fornemmelsen og se om du kan la oppmerksomheten din synke inn i fornemmelsen. La oppmerksomheten kjenne innsiden av fornemmelsen din. Fullfør setningen: Det kjennes som …. Kanskje det kjennes som en tristhet, en bekymring, et tap, en urett, eller noe annet. Noen ganger er det mer abstrakt, som et sort hull i magen, som en kule av lyn i brystet, som en stikkende kniv. Uansett, la fornemmelsene få noen ord som beskriver hvordan det kjennes å være deg og kjenne den fornemmelsen.
 6. Passer ordene med fornemmelsen din? Hvis de ikke gjør det kan du enten bare være fornøyd med at du har gjennomført denne treningen, eller hvis du føler for det kan du begynne forfra. Hvis ordene dine passer med fornemmelsen, kjenn hvordan det oppleves å ha fått ord til denne. Mange som finner ord til fornemmelsen i kroppen opplever at fornemmelsen endrer seg litt. I så fall, finn ord som beskriver endringen.
 7. Når du har funnet ord og merker at du klarer å holde oppmerksomheten på det du kjenner, spør så deg selv: Hva er det jeg trenger? Svaret ditt kan handle om hva du trenger akkurat nå, eller det kan handle om hva du trenger å gjøre fremover. Uansett prøver du å la innsiden din svare på dette. Det vil si at du ikke skal finne en logisk løsning, men heller kjenne på behovene dine. Spør igjen: Hva trenger jeg?
 8. Hvis du ikke får noen svar, så bare hold spørsmålet åpent. Kanskje svaret kommer senere, kanskje du trenger å trene litt til på dette. Uansett, la spørsmålet henge der. Hvis du finner svar på hva du trenger, så kjenn etter på hvordan det oppleves å finne dette svaret. La følelsen som dukker opp få virke på deg. La den fortelle deg om viktigheten av behovene dine.

Avslutning

Uansett hva øvelsen har ledet til for deg, se om du kan gi deg selv en mental klapp på skulderen for å ha gjort øvelsen. Hvis du har funnet ut av noe nytt, hvordan vil du at dette skal påvirke deg i livet fremover? Bruk noen sekunder på å vende oppmerksomheten tilbake til rommet du er i og gjør deg klar til å fortsette dagen

English