August 21, 2018

Hvorfor reagerer jeg slik, og hva trenger jeg?

Når det skjer ting i livene våre som er tungt å håndtere er det vanlig å føle seg nedfor, deprimert eller håpløs etterpå. Kanskje du har mistet noen, blitt såret av noen, opplevd ydmykelser, eller har vært utsatt for traumatiske hendelser? I så fall er det ikke rart at du reagerer sterkt på det.

Følelsene dine er der nettopp for å gi beskjed om at noe veldig viktig har skjedd i livet ditt. Og selv om følelsene dine skal hjelpe deg til å håndtere det som har skjedd, kan det føles som at det bare gjør vondt.

Denne øvelsen er ikke ment å hjelpe deg ut av en vond følelse, men heller å hjelpe deg til å bli mer klar over hva følelsene dine prøver å fortelle deg. Å skyve vekk vonde følelser er fristende, men kan ofte lede til større vansker. Å lytte til vonde følelser kan bidra til at du kommer deg videre på en god måte, og kanskje også raskere enn om du prøver å skyve vekk det som gjør vondt.

 

  1. Beskriv det dumme som har skjedd!

Finn et ark og skriv ned hva som har skjedd. I første omgang prøver du å beskrive det som skjedde heller enn dine følelser.

  1. Kjenn etter i kroppen og finn smerten!

Hvis du har det vondt, så er det fristende å prøve å få følelsen vekk. Men se om du heller kan gå den vonde følelsen i møte. Begynn med å kjenne de fysiske signalene i kroppen. Hvor er det du kjenner at det gjør vondt i deg nå? Hvordan kjennes det vonde? Beskriv det og skriv det ned.

  1. Utforsk den følelsesmessige smerten!

Når du kjenner de vonde fysiske signalene kan du holde oppmerksomheten din der. Forestill deg at oppmerksomheten din synker inn i det som gjør vondt. Som om det kommer ord fra det du kjenner, fullfør setningen:

Det kjennes som ___________________________ (tristhet, bekymring, tap, urett, utrygghet, frykt, annet).

Sjekk om ordet du finner passer med opplevelsen din. Når du har funnet noen ord som beskriver følelsen, fortsett å holde oppmerksomheten der og legg eventuelt til andre ord som dukker opp.

  1. Finn behovet i følelsen!

Når du kjenner at du kan tåle å være i den følelsesmessige smerten, spør deg selv:

Nå som ting har blitt som de har blitt, hva er det jeg trenger når jeg har det sånn som nå?

Gi deg selv tid til å svare. Kjenn godt etter før du svarer: Jeg trenger ___________________!

Mange er litt rask med å svare at de trenger at det ikke skulle skjedd. Se om du heller kan lete etter svaret på hva du trenger nå som det likevel har skjedd. Trenger du støtte fra noen? Trenger du omsorg? Trenger du tid til å sørge? Trenger du å føle deg verdsatt av noen?

  1. Anerkjenn behovet?

Ikke alle behov kan bli møtt, men alle behov kan bli anerkjent. Se om du kan anerkjenne behovet i følelsen ved å fullføre setningen:

Jeg føler meg ________________________ og har behov for ________________________. Det er ikke rart at jeg kjenner denne følelsen og har dette behovet når jeg har opplevd ______________________.

  1. Ta vare på deg selv!

Nå som du kan kjenne på den vonde følelsen og kanskje vet litt mer om hva den ber om, hva trenger du å gjøre akkurat nå? Kan du ta vare på deg selv på en eller annen måte nå? Kan du søke trøst/støtte hos noen? Kan du gjøre noe for deg selv som du vet at lindrer, for eksempel å gå en tur, høre på musikk som trøster, lage deg en kopp kakao, eller lignende?

English